SHeader1
loader
SHeader1

Disse tre spørsmålene må du stille i jobbintervjuet

Du er i ferd med å lande drømmejobben, og så får du spørsmålet: «er det noe du lurer på?». Ikke kast bort den muligheten. Det er nå du skal stille dine innsiktsfulle spørsmål. For en arbeidsgiver er ikke nødvendigvis ute etter deg som har alle svarene, men deg som har de gode spørsmålene.

Adunola Adeshola i ForbesWoman hjelper millennials, altså generasjonen født mellom 1983 og 1999, med å lande drømmejobben. Hun erfarer at mange, når de endelig får intervjuet du har ventet på, tenker: «Denne muligheten må jeg ikke ødelegge». De vil ikke risikere å bry sin framtidige arbeidsgiver med mange spørsmål.

Dette kan være en kostbar feil. Selv om du kanskje føler at det siste trinnet i prosessen er en standard prosedyre, er det faktisk din mulighet til ytterligere å bevise at du er den de trenger. Ikke minst er det her du skal sjekke ut om stillingen og firmaet virkelig passer deg. Adeshola har tre spørsmål du bør stille for å øke sjansene dine for å lande jobben. Og, ikke minst, spørsmål for å sikre at du er på vei til et selskap du vil trives og vokse i.

1. «Ideelt, hvis dere tilbød meg denne rollen, hva er de viktigste oppgavene dere vil jeg skal starte med i de første 90 dagene?»

Når du stiller dette spørsmålet, får du ofte svært positive kommentarer. Hvorfor? Fordi det viser at du allerede tenker på hvordan du kan lykkes i rollen. Det lar den som ansetter vite at du er en problemløser, klar til å ta på deg utfordringer og levere resultater med en gang. I tillegg gir dette din framtidige arbeidsgiver sjansen til å se for seg hvordan du kan fylle rollen. For din egen del gir dette deg viktig informasjon om innholdet i jobben. Svaret utdyper det som står i stillingsbeskrivelsen eller utlysningen.

2. «Jeg la merke til at dere har fokus på samarbeid og «prøve- og feile»-kultur. (Eller andre relevante særtrekk i det aktuelle selskapets kultur). Hvilke andre kvaliteter ser dere er viktige for at en ny person vil passe godt inn i teamet?»

Selvfølgelig ønsker din intervjuer å ansette noen som vil sikre vekst, men de vil også ansette noen som passer inn. Du har kommet til intervju basert på dine ferdigheter. Likevel er det ofte personlighet som er avgjørende når den beste kandidaten skal velges. Dette spørsmålet viser intervjueren at du ønsker å være en verdifull lagspiller.

Svaret vil avsløre om teamet har kvaliteter du verdsetter. Om intervjueren ikke i er stand til å gi et klart svar, gir dette deg nyttig innsikt for å avgjøre om du vil trives der. Dersom intervjueren oppgir kvaliteter du besitter, vil det gi deg en ny mulighet til å gjenta at du har egenskapene de er ute etter.

3. «Er det noe som bekymrer dere med hensyn til min bakgrunn og egnethet for rollen?»

Dette spørsmålet kan føles skummelt å stille. Du har ingen anelse om hva intervjueren eventuelt har bekymret seg for. Men ved å adressere «elefanten i rommet» gir du den som ansetter en mulighet til å stille spørsmålet de kanskje ikke har turt.

Hvis den som ansetter svarer åpent, gir det deg muligheten til å avvise eventuelle grunnløse bekymringer. Hvis bekymringene handler om noe du vet du faktisk er svak på, kan du fortelle om hvordan du vil kompensere for dette og likevel lykkes i stillingen. Slik kan dere begge kan gå ut av intervjuet trygge på at dette var en god match.

Ved å bytte ut standardsspørsmål med Adesholas tre nøkkelspørsmål, lander du intervjuet på en helt annen måte. De gir deg en siste mulighet til å overbevise om at du er rett for rollen. Og det gir deg innsikt for å avgjøre om selskapet, rollen og forventningene er i tråd med dine karrieremål og om det er en jobb du vil trives i.
loader